this is street story..

Loading...

Monday, 28 March 2016

SERAM 5:Hostel



Hostel or asrama memang x lari lerr dari cerite seram tapi bergantung pada kita untuk menerima sebaik nya atau tidak.

Aku dulu sekolah menengah aku duduk hostel biapun rumah aku dekat je dari rumah aku.aku saja nak merase kehidupan duduk hostel ni ..macam best je aku tgk membe aku yg duduk hostel ni.so aku pun check in lah hostel,waktu tu aku mane tahu sgt pasal seram2 hostel ni..disebabkan itu  aku digelar student paling berani sekali kt hostel.jenis paling slumber je study sampai subuh,or lepak kt dewan makan kul 2 4 pagi tgk tv....itupun sebab aku x tahu.aku ingat gangguan berlaku kt umah aku je dulu...alaa budak2 ,korang terime je la ekk kebodohan ini hehe.

Gangguan bermule,masuk akhir tahun 3 aku duduk hostel.aku ade la sorang membe ni yg jenis ngade2 asyik nk melawa n ghairah2 sikit tapi die baik..aku baik ngn die sebab die selalu ade masalah time tgh2 malam ,terjage n gigil2..aku cepat kesian .aku selalu tanye knape tapi die x pernah jawab pun.selalu bile aku tanye dan aku terus bace kan yassin.die memg selalu suruh aku yg bace sebb die x pandai sgt.sehari tu cukup 3 kali aku bace..pastu tdo..

Aku syak something ade yg syok sgt usik die ni tapi aku diamkan aje.aku harap x kacau aku la..ekk.nak di jadikan cerita,benda tu geram gak la kat aku.sebb aku selalu wat dok no.maka,setiap hari la aku begitu.satu malam tu aku “cuti” .katil aku dengan die tigkat atas dan hujung sekali tapi dkt dgn pintu masuk utama.die tdo sebelah aku.kali ni,aku lak terjaga...membe aku x mcm mlm2 biase yg selalu kejutkan aku.mlm tu aku pulak kejutkan die..waktu tu pukul 2 pagi..aku ajak die tdur kat surau.sebab aku x sedap hati .die pun ikut.aku ngn die tdur la kt situ..berdue.tbe2 aku terjage..aku dgr bunyi bising kt tepi tgkap surau.aku duduk..sambil cube focus,nk dgr bunyi ape.jelas2 aku dgr suara member aku yg tdo sebelah aku dgn membe2 aku yg lain sembang2 gelak2 kat luar sambil bunyi cawan n pinggan berlaga.kebetulan,surau ni memeg seblah dewan makan.aku ingat dh time breakfast.

Aku toleh atas tgk lubang udara,nak tgk dh siang ke belum ,aikk gelap lagi ..xkan dah breakfast.so ,betul la manusia sebelah aku ni.aku tgk jam ..uihh kul 3 baru kott,sape pulak nk bekfest time ni ..bunyi tu ade lagi..aku terus kejut kawan aku tu,pastu aku tanye die..

”ko dgr x?”

“dgr..”

Tapi selamber katak je die tdo semule..die x dgr ke suare die sendiri kt lua tu.lepas je aku tanye,terus bunyi tu diam.aku ape ag selubung arr sampai pagi.membe aku bgun dulu x kejut aku.

Esok. 

Membe aku malam tadi tbe2 tanye aku kt kelas.aku pandang die muke x puas ati.

“weh,apsal ko tdur surau mlm tadi ?”

Aku jawab  ”entah.. aku x sedap hati je”

“yelaa..x sedap hati pun tapi jgn la tidur sorg kat situ,,lain kali ajak la aku”

Lembik lutut aku tgk muke jujur die cakap macam tu.dah tu sape mlm tadi kat surau dgn aku?


Wednesday, 23 March 2016

SERAM 4: “Gurau2” ofis


Disebabkan kes minggu lepas kat umah >SERAM 3..aku g ofis demam2..kat muzium ni aku x tau sgt mane2 tempat aku leh duduk rehat jap.yang aku tahu ,studio n tempat duduk tepi tandas tu aje yg clear untuk aku duduk jap or lelap.badan memang x  larat dah.
Aku duduk kat kerusi tepi tandas tu..kebetulan ,kerusi tandas pun dkt dgn studio.sambil aku duduk situ,aku pandang pintu studio..gelap.terpikir gak aku nak baring dalam studio sementare xde org dtg ni.aku bukak pintu...ade rase dingin.aku tutup semula sebb teringat pesan kak ros..tapii aku memg aku  x larat sgt...ahhh bedal jelah.aku pun masuk..aku x pasang lampu sbb x nak pak usop nampak.aku baring..terlelap lah aku beberapa minit.tgh lelap2 aku ade la rase mcm kuis2..geletek2 kt bdn aku ni..tapi aku just pk maybe mimpi sampai terbawak2..

..
Kali ni menjerit aku,koz terkejut  ....kuss semangat .dalam malap2 lampu tu,ade org tarik kaki aku ..bukan lah gelap sgt..ofkoz aku boleh nampak sape,ni x nampak sape2 pun,lagipun studio ni x de tingkap,xde perabot  n pintu lain selain dari pintu masuk tadi untuk org nyorok or lari...lepas tu,aku duduk n rilek ,mende ni xleh takut sangat.sememangnye  ade la aku rase ade something selain aku dlm studio ni.aku bangun  n terus klua...acah2 muke xde ape2,elok je berdiri tegak pak usop dpn pintu studio. Aku tersengih.pak usop ni cam magik pulak ,tau2 aje aku ade kt situ..pak usop tbe2 ckp ngn aku
 ”nak rehat pergi bilik belakang,pak usop tahu kamu x sihat tapi jgn tdo kt sini....sini ,tempa dia”

Maka berhuhuhu la aku lepas dgr pak usop ckp mcm tu..

Sambungan :SERAM 3

Sambungan :SERAM 3

So sambung pada malam kejadian itu semula..aku pun balik la rumah,dah sampai rumah pun waktu dah lewat .aku siap2 then lepak depan tv dgn membe2 umah,kami pun sembang2 sambil kritik2 drama kat tv tu.

.tbe2 je tgh2 rancak , membe aku senyap..aku pandang die,tapi die pandang terus ke bilik aku yg kedua terdekat dgn ruang tamu ,kebetulan pintu bilik aku terbukak luas..aku pun pandang ke bilik aku.Serious...aku x Nampak ape2 haha..tapi yang pasti aku ngn kawan aku tu  dgr bunyi guli bergolek2 sebutir-sebutir dlm bilik aku.terus member aku kate..

”xde apelah tu,bunyi je”..aku diam je..dan angguk.

Maybe dh biase dan malas nk pk..kitorg sambung gelak2.aku pun pk xde apelah..tapi bersedia lah jugak in case ape2 nk jadi.aku pasang la ruqyah n bace2 sikit sebelum masuk tidur...maka terlelap la aku .tah jam berape kot..aku tersedar sebab dgr org memekik2 cam sakit norrr tapi nak kate sedar x jugak nak kate tidur x jugak.aku Nampak jelas bilik aku,aku dgr jelas surah aku pasang...but

Kat hujung bilik plus hujung kaki pun aku nampak jelas ...”akak” hitam duk memekik2 sambil pegg kepala die..hampir pecah jugak la  telinge aku.Alhamdulilah,aku ni lambat sikit nak rase takut tapi lepas jadi kompom demam gak la haha..so ,aku tgk jela die sebab aku blurr  dan aku try bangun .baru je nk bgun terus “akak” tu hilang.haa baru la sampai rase takut tu..pecah jugak jantung aku kat dalam badan ni haa..

Esok aku g keje dengan badan dah rase lemah.

Monday, 21 March 2016

SERAM 3:Muzium mak kau comel

first of all..amendee tah english sgt rini.aku pun x paham..maybe kerje aku ni duk menghadap mat2 saleh ..minah2 saleh hari2 pulak tu.
Rini kua ofis lambat,sengaje layan movie n cite2 antu kt blog2 lain hehe gataiiii..

first of all*lagi sekali.blog ni memang xde fokus untuk sembang bab ape2.its bebas..so kali ni ,sambung cite seram,sapa2 nak layan 

La ni,dah masuk 2 bulan lebih aku berkhidmat di Muzium Tettt so as amatur kurator untuk muzium ni byk la jugak keje2 yg aku kene buat and memang dari sekolah lagi aku memg nk sgt ceburi bidang pemuziuman ni.so,korang selalu kan dgr tentang muzium ni?seram kan..hhhhheeehhe.



Actually ,memg ramai la yang melarang aku masuk dlm bidang ni koz risiko nya yg pelbagai but for me,pengalaman n ilmu tu lebih daboomm untuk aku.


memandangkan kepala keras aku ni memg xleh nk di"pecahkan" oleh sesiapa hehe maka aku pun pilih kerjaya ni.nak dijadikan cerita ,2 bulan lepas aku ditransfer ke Muzium tettt ni untuk latihan selama 6 bulan.Hari first ,aku dah di warning dek akak staf momey sorang ni,kak ros.kak ros pesan ,aku boleh tgk2 kawasan ni tapi jgn pergi kawasan2 yg die sebut sebab bangunan ni usia nye dah lebih 100 tahun.so aku pun ok aje.berlagakk duuh waktu tu puii..

Mule2 aku ingat ramai la sgt staf kt muzium tu..tgk2 campur aku 5 ogheee ja bak hang.depa tgk muka aku ,aku tgk muke depa.memandangkan aku kamcing dgn bos..minggu 1 aku dah dapat tasks yang aku kene main gamelan.so,aku gtau la kak ros,aku kene main gamelan yg dipamerkan di sebuah sudut muzium itu*amboi bahase aku.terkejut kak ros,tapi die buat2 ok..elok je berapa minit,pak usof merangkap pakcik senior kt muzium HQ dtg gtau aku,jgn usik gamelan tu..sambil kutuk2 bos aku yg x reti istilah "hantu",dilema la aku kali tu.nak x nak..aku main kan jugak tapi minggu depan nye...

xdela power sangat main gamelan ni tapi kelebihan nya aku cepat feel..so ,ade soul di situ ye adik2 sekalian.
aku pun start la jamming kehkeh...dgn lenggok,tempo n nyanyian..syok jugak sebab ramai foreigner tepuk2 tgn n syok sgt tgk aku perform.aku main 15 minit je then aku benti..aku harap xde ape2 la yg buruk berlaku memandang kan lagi 30 minit nak asar then aku balik huhu so harap ok la.pas jamming ,aku pun naik la ofis.nak naik ofis ni kene lalu tangga classic yg aku memg suke gile..so aku langkah tangge.first tangga,Ya Rabbi...tibe2 je rase berat mak kau ijau bahu aku ni.aku dah agak something.so aku selawat.aku tepuk bahu.alhamdulilah ok sikit.dh sampai meja...uihhh melawann..aku istigfar...kali kepala bahu satu badan2 tibe nak jem.kak ros kat meje sebelah diam aje.kebas dah ni.aku memg x mengalah.tiada yang lebih dari Dia atas Sana.aku cakap lam hati.kemas2 meje aku cabut turun bawah..badan aku ringan semula.

sambung cerita malam kejadian kat next entry k?














Tuesday, 8 December 2015

:Teater Hamlet Bawa Kelainan !

kepada peminat-peminat teater tanah air ..hangpa boleh datang dan sokong karya menarik  fasyali fadzly seeebabbb...   untuk kali ini ,karya hamlet akan membawa kelainan konsep persembahannya  dengan mengekalkan idea asal Wiliam Shakespear ini.so,kalau hangpa suma nak tau.. hangpa boleh dtg dan saksikan teater hamlet januari 2016.

Hangpa leh visit blog ini ,ok? huhu hamletrasukandendam.blogspot.com


Jom ramai-ramai menyokong industri seni tanah air dengan menyaksikan pementasan Teater Hamler hasil seni karyawan muda arahan Fasyali Fadzly 
Bersama pelakon-pelakon hebat yang menjayakan Teater Hamlet Rasukan Dendam ini iaitu Afiq Azhar Ali,Faez Malek,Zaima Umairah dan Alia Arif 
Pada


15 Jan hingga 16 jan 2016
di Akademi Seni Budaya dan Warisan Kebangsaan
ASWARA

Sunday, 13 September 2015

SERAM 2:Tepi Tingkap


Sebenarnye,x pasti sangat bile mende ni berlaku.tapi kejadian dia waktu malam..haha nak nampak sangat cite seramnye.ok,ia memang waktu malam.

after kejadian first..aku still x percaye sgt ape yg aku nampak dan aku percaye yg mende ni xkan berlaku dah.tpi tula ..nak jadi maka jadi la.

waktu tu , tv kat ruang tamu aku  letak kat tepi tingkap.oleh yg demikian rajin la aku duduk tepi tingkap tu nk tgk tv.entah macamane ,satu malam tu lepas makan malam aku sorang je yg kat ruang tamu tgk tv yang lain masih kat dapur lagi.make,duduk la aku keseorangan kat tepi tingkap.aku sememang nya jenis fokus 100 per cent kat tb,sbb tu memg penyakit aku.

Kebetulan ade sikit lebihan ayam aku bawak dari dapur untuk aku ratah sambil tgk tb .sambil fokus yg terlebih2 kat tv ni.sedang tangan aku kunyah2 tulang tu,aku dah rase something kat tepi tingkap sebelah aku ni..betul2 sebelah.tapi dok noo je la.Habis ayam tu aku kunyah2..aku campak tulang tu ke luar tingkap tu.

..Zupp! timbul sorang pompuan dari mane tah.berdiri atas daun pokok bunga  yg ade kt tepi tingkap.Mcam magik,baling2..kua something.

tergamam macam dunia ni kosong,ada aku dan mende tu je.kalau dingatkan semule.Tinggi ,besar rambut panjang lurus.cukup lurus..

dan muke kosong ..

beberapa saat ..due2 kaku..dan..tibe2 kepala dia bergerak.bertambah terkejut lah aku ni..sebab die nak toleh ke aku..aku nampak slow2 muke kosong die ke arah aku.tanpa membuang masa dan tenaga,aku lari..taklah lari sgt..hehe atee dekat je ke ruang tamu kat dapur tu haa. 

but aku sgt x lupe perasaan waktu...takut dan terkejut sume.aku bgitau mama aku.."mama,kaksu nampak perempuan kt tingkap"..then respon diorg mcm biase je.koz awal2 dulu diorg x nampak sgt perubahan aku..aku terus nangis..

after that ,baru diorg amik siez...
aku duduk lam pelukan  arwah Mak pah(nenek) mak+opah.sambil2 arwah tuk aku kibas...

kejadian ari tu ..aku terus lupekan esoknye..macam xde ape2 yang berlaku.

Sunday, 14 June 2015

SERAM:Aku yang seram.

Macam lawak.
tpi tak..
hehe.takut x?.
Kalau aku imbas2 kembali.. cewah...memang aku ni bermasalah dalam bab2 makhluk halus ni.Mostly keluarge aku memg dah kenal la sgt aku.tah la sebab ape..sebab lemah semangat?sebab keturunan?sebab special eye?.entah laa.but
separuh hidup aku ,memang aku hadap mende ni.seriously aku pernah give up.stress .ase mcm aku ni terasing.

Aku pun x paham kenape ade sesetengah org kat lua sane nk sgt nampak "bende2" ni.sanggup menipu kononye ade kebolehan2 yg cam gitu2.

So aku bukak cite saat bermula hidup aku berubah.as pembuka seleraa para pembace..hhahaha.

SERAM 1:HANTU Doraemon.

lawak ke? eh takk..
so cite die bermule waktu tu umur aku lapan tahun.x ingat sgt waktu tu..aku pun x tahu kat mane ahli kuarge aku yg lain.but aku ingat ngn jelas..waktu tu aku tdo sebelah abg sulung aku.aku memg jenis badan kecik kurus so mlm tu aku selit2 celah abang aku yang manje tu.kat ruang tamu.orang bujang kann..bentang toto pastu tido..

dalam pukul 2 asenye,aku tersedar ,macam ade org kejut tpi waktu tu aku kecik so aku x paham sume tu.aku tgk jam..jam dinding tu memang btul2 kat bahagian atas tingkap belah kanan ruang tamu umah.so aku pandang lah...

aku memang xleh tdo..aku tah camne gatal sgt mate ni..melilau pandang sekeliling ruang tamu n tingkap2 umah aku yang transparent tu.di ulangi transparent.

samar2..terang sikit dek lampu jalan.so nampak la ruang sekeliling..
tah selang beberapa minit..(lame la jugak)...tibe2 ade susuk bayang2 orang cam x org sgt..bentuk bulat2 mcm doraemon kat tingkap first(petak 1)..(tingkap umah aku ade 4 petak,paham2 laye).aku wat lek ..siez x takot..sebab kat lua..so aku pk tu jiran aku ,pakcik sekian2.budak kecik kan...mane paham ,xkan la kul 2 ade org nk jalan tepi umah aku arah kubur.(belakang umah aku kubur untuk pengetahuan anda sume)..

Bayang lelaki(sebb xde breast haha)  berdiri senyap je..kaku.aku pandangg lame2..5 minit kemudian ,bayang tu bergerak jalan ke tingkap petak ke due pulak...then die stop.Aku ni tgkk macam xde perasaan...x kejut pun abang aku tu..choii...aku tgk lagi .kaku.Doraemon ..dlm hati aku....

aku diam....then aku tahu die akan pergi ke petak ke 3..so aku tunggu.budak kecik sgt aku ni...xpaham mende..tpi kali ni aku sedar..yg aku tgk tu something else...sampai petak ke 3...bayang tu benti,kaku...thennnnnnnn....memanjang n ilang!!...xsampai petak 4 lagi..die dah xdeeeeeee..

senyap.aku x tahu ape yg berlaku kat abg aku..pai skunk aku x tanye die..sebab lepas bayang tu blah..abg aku tersentak n terjage...aku terus tanye"knape abang?"..abang aku kate,die mcm nk terjage..then die x leh tdo.aku dengan selamber..kate "tadi ade hantu doraemon kat tingkap..tpi die dh ilang"
pastu sume senyap n diam kan diri.sedar2 aku dah tertdo dah pun.


* pai skunk bile aku ingat balik baru aku tahu betape seramnye keadaan waktu tu..tpi aku je waktu tu x paham.then lepas dari hari tu......sumenye berubah,Pandangan aku berubah,begitu juga jiwa aku.